Pomlađivanje lica peelingom

Kemijski peeling je tehnika koja se koristi za poboljšanje izgleda kože

Kemijski peeling je tehnika koja se koristi za poboljšanje izgleda kože najčešće na licu, vratu i rukama. Agens se nanosi na kožu, uzrokuje eksfolijaciju površinskog dijela te se kao rezultat taj sloj kože „odljušti“. Nova, regenerirana kože obično je glađa, sjajnija te manje naborana.

Postoje tri osnovna tipa peelinga: 

  • Površni, tzv. „lunchtime“ ili „quick“ peeling: koristi se blagi oblik kiseline koji prodire samo u najpovršnije dijelove kože i posljedično uzrokuje nježnu eksfolijaciju navedenog sloja kože. Ovaj tretman koristi se najčešće za blaže kožne nepravilnosti ili blaže pigmentacije kao i kod onih koji žele poboljšati kvalitetu kože svoga lica, ali zbog nedostatka vremena nisu kandidati za jače tretmane.   
  • Srednje duboki peeling: upotrebljavaj se nešto jača kiselina nego kod blagog peelinga koja prodire u srednje duboki sloj kože čime se odstranjuju oštećene stanice kože. Ovim tretmanom najčešće se tretiraju staračke pjege, fine bore ili nešto jače pigmentacije kao i kožne keratoze.   
  • Duboki peeling: koriste se jači oblici trikloroctene kiseline te fenol koji prodiru u dublje slojeve kože. Ovim načinom tretiraju se jače bore, staračke pjege, izražene pigmentacije te ožiljci i značajne nepravilnosti kože. Rezultat ovog tretmana je značajno poboljšanje stanja kože, ali je i oporavak dugotrajniji.

Koja stanja kože se mogu tretirati kemijskim peelingom?    

  • Ožiljci od akni   
  • Znakovi starenja kože- atrofija kože, bore, stračke pjege   
  • Hiperpigmentacija kože   
  • Melazma   
  • Ožiljci   
  • Koža oštečena pretjeranim izlaganjem suncu

Što očekivati nakon tretmana?

Nakon svakog tretmana kemijskim peelingom dolazi do razvoja crvenila, a potom i do ljuštenja kože čime se odstranjuju oštećene kožne stanice. Kod blagih peelinga te promjene su kratkog trajanja te prolaze unutar par dana. Kod tretmana jačim agensima moguća je pojava mjehurića na koži i krusta. Poslije tretmana važno je tretirati kožu prema uputama liječnika. Iza svakog kemijskog peelinga strogo je zabranjeno izlagati se suncu.

Tijekom konzultacija liječnik će procijeniti stanje Vaše kože i izabrati najadekvatniji tretman za adresiranje Vašeg problema. Važno je da odvojite dovoljno vremena za cijeljenje te je stoga uputno obavijestiti liječnika o Vašim nadolazećim planovima.


* Disclaimer: Rezultati kemijskog peelinga lica su individualni i mogu varirati od slučaja do slučaja i stanja pacijenta te njihove anatomske predispozicije.