Korekcija nosa

Rinoplastika po Michelangelovim standardima

Današnja estetska korekcija nosa uvijek je u kombinaciji s funkcionalnom ukoliko postoje smetnje disanja.

Kod ljepote nosa postoje određena pravila lijepog nosa koja je još postavio Michelangel: različitosti između muškog i ženskog nosa postoje samim tim što je žena kao spol nježnija pa tako se podrazumijeva da ženski ugao između usnica i nosa bude nešto otvoreniji(< 90 stupnjeva) nego kod muškarca gdje se planira oko 90 stupnjeva postizanje tog kuta.

Procedura

Estetskim zahvatom korekcije nosa korigira se hrskavično – koštana grba, nos se sužava raznim tehnikama osteotomija, vršaka nosa se sužava i definira u odnosu na ostali dio nosa te se može skraćivati u svojoj dužini.

Zahvat se također izvodi na nosnim krilima te na taj način prilagođavamo široke nosne otvore, vodoravno položene pretvaramo u kose te stvaramo uže formu nosnih otvora. Funkcionalni zahvat svodi se na korekciju devijacije septuma te redukciju povećanih nosnih školjk zbog čega nastaje opstrukcija disanja pa i noćna apneja. Stupanj korekcije nosa prema individualnim zahtjevima je moguć jer je ljepota individualna, a cilj korekcije je zadovoljan klijent i operater.

Kod nosa je veoma bitno napomenuti da nos iza operacije ima svoju dinamiku promjena zbog otoka i zarastanja, a vršak nosa je sklon laganom padu. Uzevši navedene činjeniceu obzir, operater pokušava prevenirati negativno spuštanje vrška dovođenjem vrška nosa u laganu hiperkorekciju.

Za koga je operacija nosa?

Operaija nosa nije rezervirana samo za mlađu generaciju već je za sve dobne skupine. Nije rijetkost rinoplastike u starijoj životnoj dobi jer se nos može mijenjati popuštanjem ligamentarnog aparata vrška nosa pa dolazi do njegovog pada. Veoma se često radi zajedno s zatezanjem lica (face liftingom).

Oporavak

Oporavak traje 7 dana tijekom kojih se nosi plastična imobilizacija na nosu te tamponi u nosu koji su jedina nelagoda u postoperativnom periodu jer postoji osjećaj začepljenog nosa kao kod prehlade. Hematomi su u pravilu minimalni s nešto otoka, a nestaju unutar 7 dana. Oporavak je bezbolan. Zahvat se vrši u lokalnoj ili općoj anesteziji.


* Disclaimer: Rezultati rinoplastike su individualni i mogu varirati od slučaja do slučaja i stanja pacijenta te njihove anatomske predispozicije.